Els dibuixos animats del Dragui com exemple de manipulació històrica des del poder

Dragui, eren uns dibuixos animats de TV3 en ple govern de Jordi Pujol (també existia en còmics, que per cert, en tenia uns quants). La sèrie tractava fets de la història de Catalunya, commemorant els 1000 anys d’història política de Catalunya (segons ells clar, perquè no es pot considerar als comtats catalans com una entitat política conjunta). De petit era un fan d’aquesta sèrie, com tants altres nens catalans, pobre de mi no sabia com m’estaven subtilment explicant la història de Catalunya d’una determinada manera…

Analitzarem diversos capítols:

Oliba, pare de la pàtria:
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=22977


Creure que un abat, de l’any 971 va ser el fundador de la pàtria té tela… Creure que hi havia una pàtria catalana en aquella època, és pixar fora de test, quan els comtes es barallaven entre ells per obtenir més poder, però no per la pàtria catalana, o contra els musulmans per qüestions religioses, no per la defensa de la pàtria catalana. En tot cas serà pel model de pàtria cristiana convergent o d’Unió, ja que Oliba sí que va tenir un paper important en la fundació de monestirs com el de Montserrat i esglésies i catedrals. Va ser abat dels monestirs de Santa Maria de Ripoll i de Sant Miquel de Cuixà. Va impulsar aquests monestirs i altres com a centres de la cultura i de les arts (pels religiosos i els nobles) i grans centres des d’on assentar i divulgar el cristianisme.

Jaume I, el conqueridor:
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=23348
Dragui-història-de-catalunya

Mireu que bona persona era el Rei Jaume, no matava musulmans, els expulsava, que és diferent. Un gran guerrer català, tots hauríem de seguir el seu exemple.

“… en aquella època es reunien les Corts Catalanes, formades per nobles i cavallers, representants eclesiàstics i pels ciutadans. Aquest sistema, una mena de democràcia medieval, es basava en l’establiment d’un pacte lliure entre els sobirans i els súbdits, el que comportava uns drets i uns deures per a ambdues parts “

Una democràcia medieval? Això mai va existir, ni la majoria de la gent tenia dret a elegir representants.

La Guerra Civil:
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=23961

Al principi de la Guerra Civil qui comandava les tropes nacionals no era Francisco Franco com s’afirma, sinó el general Mola, que va morir d’accident d’avió quan tornava de Vitòria.

Camions amb banderes de la CNT-FAI juntament amb banderes vermelles amb la falç i el martell?
Anarquistes intentant cremar Montserrat?
Diu que a Catalunya es van mobilitzar tots els soldats. Obviant que els primers a mobilitzar-se van ser les milícies dels partits polítics i sindicats i que qui va aportar més homes al front i hi va deixar més vides va ser la CNT-FAI.
Es parla de la repressió contra capellans i la crema d’esglésies (cert que hi va haver excessos), també es parla de l’exili de Carrasco i Formiguera, dirigent d’UDC. Però no es parla dels fets de maig del 37, de la repressió del PSUC contra el POUM i els anarquistes assassinats a les txeques.
Quan es discuteixen dos homes en un camió, un de la UGT i un de la CNT, fixeu-vos en el paper que fa el de la CNT. El mostren com una persona exaltada, que no sap dialogar i que només sap cridar: “feixistes!” Apart que el de la CNT diu que primer cal guanyar la revolució, el que deia la CNT no era això, sinó que calia guanyar la guerra i la revolució, que és diferent.

En fi, ja se sap que depèn de qui governi la història s’explica de diferent manera. Tot nacionalisme, espanyol, català o d’on sigui, manipula els fets històrics per exagerar una batalla o resistència èpica o mostrar personatges amb poders especials (El Cid o Jaume I) que serveixen per unificar (homogeneïtzar) a tota la població d’un territori determinat.

Hi ha un comentari

  1. El que a mi em va emprenyar i molt de la sèrie és que en parlar de la guerra dels Segadors no van ni esmentar la victòria catalana sobre els castellans el 1641. Tenien por de molestar algú? Pots enorgullir-te d’un triomf i te l’amaguen, quina barra!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s