Arnau Berenguer
Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), 2014.
Sóc autor del bloc d’història local: Història de Sabadell s.XIX-XX i de historietes.com. També escric al portal d’història social Ser Histórico.
Aquest bloc recull una sèrie d’articles que tenia en paper o al portal serhistorico.net (alguns d’ells els he traduït el català). Aniré actualitzant el bloc amb nous articles de caràcter històric i sobre temes d’actualitat. Si teniu algun article de temàtica històrica i creieu que es pot publicar al portal o voleu col·laborar, envieu un mail a arnau.berenguer@gmail.com
Per què serveix la història?
La història hauria de servir per no cometre els mateixos errors del passat i aprendre d’aquells encerts per tal d’intentar aplicar-los al present (coneixent també el present per saber com aplicar-los a l’actualitat). Malauradament, massa sovint la història és utilitzada com a eina pel poder i/o determinades ideologies per amagar els seus errors i crims i exagerar els del rival ideològic o Estat en disputa.
És per això que l’historiador ha d’intentar ser el màxim objectiu possible independentment de la seva ideologia, reconèixer també els errors que s’han comès en nom de la seva forma de pensar. Perquè en nom de totes les causes s’han comès errors i crims, i més encara en nom d’aquelles que han utilitzat la maquinària repressora de l’estat i/o els poders econòmics.
Interessat en:
-Història contemporània d’Europa i el Món: República de Weimar, Alemanya nazi, Itàlia feixista, règims col·laboracionistes, I i II Guerra Mundial, societats de postguerra, Guerra Freda, bloc soviètic, bloc occidental, països no alienats, les democràcies després de la II Guerra Mundial, la Unió Europea, llatinoamèrica, Estats Units, Rússia i Xina.
–Història d’Espanya i Catalunya: I i II república, restauració, carlisme, “dictablanda”, franquisme, transició i democràcia.
-Ideologies i sistemes polítics: Democràcia (democràcia liberal, democràcia popular, democràcia directa), feixisme (feixisme italià, nazisme, franquisme, dictadures llatinoamericanes), comunisme (marxisme-leininisme, estalinisme, maoisme, titisme), municipalisme, neoconservadorisme, neoliberalisme, populismes.
-Moviment Obrer: Socialisme utòpic, socialisme, socialdemocràcia, marxisme, anarquisme, sindicalisme, sindicalisme revolucionari i anarcosindicalisme, situacionisme.
-Moviments socials: Antifeixisme i “nova” extrema dreta, feminisme, ecologisme, moviments pel dret a l’habitatge, sobirania alimentària.